14 Mayıs 2023 seçimlerinde İYİ Parti Gaziantep milletvekili olarak Meclise giden Mehmet Mustafa Gürban, TBMM Başkanlığı’na İYİ Parti adına ve Gaziantep milletvekilleri içinde soru önergesi veren ilk isim olarak tarihe geçti.
Gaziantep’teki depremzedeler için neler yapıldı!..
TBMM Başkanlığı’na Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevaplaması istemiyle, Deprem ve sonrasında Gaziantep ilimizde yaşayan vatandaşlarımıza hükümetimiz uygun kredi imkanı sağlamışmıdır?
Kredi kartı borçları ertelendi mi ? Ertelenme kararı var ise, hangi bankalar bunu uyguladı?” diye soran Mehmet Mustafa Gürban, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;
“Türkiye Bankalar Birligi'nin verilerinden hareketle 2022 yılı Nisan ayı Gaziantep ili kamu ve özel bankaların nakdi kredileri toplam 132.099.607 Türk Lirası iken, 2023 yılı Nisan ayı kamu ve özel bankalann nakdi kredileri ise 216.721.808 Türk Lirası olmuştur.
Bu baglamda;
1- Gaziantep ilimizde 2022-2023 yılında kaç kişi kredi kullanmıştır?
2- Deprem felaketinden sonra kredi ödemelerinde kolaylık saglanmış mıdır?
3- Deprem felaketinden sonra kamu ve özel başkalarından kredi kullanan esnaflarmızın faiz oranlarında iyileştirme yapıldı mı?
4- Bazı özel bankaların bilhassa Islahiye ve Nurdağı ilçelerimizde bireysel müşteriler gerçek kişi ticari isletmeleri için kredi ve kartlar borçların faizsiz erteleme karan hangi bankalar tarafından uygulandı? Konuya iliskin gerekli incelemeler ve takipler yapıldımı?
Gaziantep’teki Suriyeliler için Araştıma Komisyomu talebi.
Gaziantep’te ikamet eden Geçici Koruma altındaki Suriyeli sığınmacılar ile ilgili Meclis Araştırması açılması talep eden Mehmet Mustafa Gürban TBMM başkanlığı’na gönderdiği dilekçesinde, şu ifadelere yer verdi;
“AK Parti’nin uyguladığı yanlış diş politika uygulamalaryla birlikte, hükümetin izlediği açık sınır politikası sonucunda Türkiye 2015 yılından itibaren dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke konumuna gelmiştir. Bu büyülk kitlesel göç akımının ardından Gaziantep ilimizde ikamet eden Geçici Koruma altindaki Suriyeli sığınmacı sayısı şehrimizin demografik, kültürel, sosyal ve ekonomik yapasınız değiştirecek bir hızla artmıştır. Gaziantep ilimizin kitlesel göçle birlikte maruz kaldığı tüm bu siyasi, içtimai ve ekonomik problemlerinin nihai olarak çözüme kavuşturulması amacıyla Anayasanin 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzügünün 104'üncù ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini arz ederim.”
Deprem’in borsa mağdurları ne olacak?..
Ülkemizde meydana gelen, yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremde maalesef çok ciddi sayıda can ve mal kayıpları yasanmıştır.
Deprem bölgesinde yaklaşık 400 bin borsa yatrımcısı bulunmaktadır. Deprem felaketinin yaşandığı 6 Şubat 2023 tarihinden sonra, borsa ilk iki gün kapatılmamıştır.
Üçüncü gün ise gelen seansı sonrası borsa kapatılıp, sabah seansı işlemleri iptal edilmiştir. Hisse senedi yatırımcılarının yaklaşık yüzde 10’u deprem bölgesinde olduğunu düşünürsek tahmini mali kaybın 56 Milyar TL civan oldugu anlaşılmaktadır.
Ülkemizde daha önce yasanan 1999 Gölcük depreminde borsalar ivedilikle kapatılmıstır. Bu geç gelen ve eksik alınan borsa kapatma kararı binlerce depremeze vatandaşımızı hem psikolojik hem de maddi olarak çöküntüye uğratmıştır.
Bu bilgiler doğrultusunda;
1. "Borsa kapatılma' kararının ilk 2 gün alınmamasının sebebi nedir?
2 - Üçüncü gün geç ve eksik alınan kararın perde arkasında siyasi, ticari vb. neler yaşandı?
3- Vicdanları rahatsız eden bu elim hadise için halen somut bir adım atılmamıştır.Bugünden sonra mağduriyetleri giderici yaptırımlar olacak mı?
4- Deprem felaketinin yaşandiği ilk 3 gün deprem bölgesinden hemen hemen hiç işlem yapılmamıştır. iTabiri caizse vatandaşlarımızın borsada işlem gören varlıkları bazı kişiler veya zümreler tarafından yağmalanmıştır. Borsada deprem felaketinin yaşandığı ilk 3 gün alım-satım yapan tüm kişiler ve kurumlar kamuoyu önünde açıklanacak mıdır?.
Kaynak: KentHaber27.com
HABER KAYNAĞI : AIGF